joi, 21 mai 2009

Ne doare! Platim minciuna si prostia!

Stire publicata de Viorel Dolha pe site-ul www.aiarad.ro


1.Nimeni inca nu stie exact ce s-a aprobat ca raport din partea Comisiei pt invatamant de la camera deputatilor in 19 mai 2009.
Iata ce am inteles eu ca s-a intamplat fiind de fata:
a)Membrilor comisiei le-a fost dat doar la inceputul sedintei documentul cu propunerile FEN (exact in forma ceruta de AGIRo si exact pe textul OUG40). Li s-a mai dat propunerea (memoriul) de la FSI Spiru Haret in care se cerea cu ceva mai putin decat ceruse AGIRo. FSLI nu a depus niciun document cu amendamente la OUG 40 in schimb reprezentantul FSLI (dl Pop) a spus ca sustine toate propunerile (foarte confuza exprimare fiindca propuneri erau de multe tipuri inclusiv cea a executivului de a ramane acelasi text si inclusiv cea a unor deputati de a nu fi nimeni din prescolar si primar platit ca profesor). Dupa sedinta dl Pop mi-a spus ca a incurcat autorii propunerilor (cu toate ca dl Cornea imi promisese ca dl Pop va sustine propunerile AGIRo).
In cuvantarile de inceput cred ca am fost singurul (cineva zice ca si dl Spridon- vom vedea in stenograma) care a cerut ,,profesor S,, la primar si prescolar pt cei cu studii superioare si salarizarea de la aparitia in Monitor. Aceste cuvantari de inceput (mie mi s-a dat primul cuvantul) nu au efect juridic. Nu au efect juridic nici memoriile depuse. Efect au doar propunerile de amendamente cand se trece la votul articol de articol.
b)La votul pe articole, unde puteau face amendamente doar deputatii, nimeni nu a propus incadrare si salarizare de profesor S (indiferent ca dl Croitoru a uitat sau nu, ne face pe cei din AGIRo sa credem ca protocolul cu FEN este incalcat si vom lua decizia corespunzatoare). Nici pt absolventi PIPP si nici pt ceilalti cu studii superioare nu s-a propus ,,profesor S,,. Din luarile de cuvant a reiesit ca va fi ceva intermediar intre institutor si profesor S. Legal inseamna ca daca nu apare in lege salarizarea pt profesorii pt invatamnat primar si prescolar se va reglementa prin grila de salarizare. In privinta termenului de aplicare deputatii s-au consultat probabil cu ministerele (mai mult ca sigur ca si cu cel de finante) si au aprobat 1 ian 2010 la propunerea dl Croitoru. Nu este ce ne doream dar este ceva mai mult decat un termen nedefinit asa cum era initial.
De ce nu s-a intamplat asa cum am fi dorit:
In primul rand fiindca federatiile sindicale nu au dorit la modul serios ca sa fie cineva din primar si prescolar platit ca profesor S. Eu mai sper ca vor dori de acum incolo fiindca a fost doar o etapa – se va trece si la comisia din senat si in plen.
Federatiile au mimat doar ca sustin pe ici pe colo cate ceva. Se observa clar ca fiecare federatie are o parte din deputati de partea sa si care faceau exact amendamentele cerute de respectiva federatie. Nefacandu-se insa niciun amendament referitor la incadrarea ca profesor S ma face sa cred ca nicio federatie nu a cerut acest lucru deputatilor cu care s-au consultat inainte si in timpul sedintei. Eu am gresit ca am avut incredere in federatiile sindicale (cu una semnand chiar un protocol, de la celelalte doua obtinand promisiunea de sustinere).
Singura care la comisie a avut pozitia fireasca a fost Doamna Ministru Andronescu. A sustinut OUG in forma venita de la Guvern, ba a mai si demontat niste propuneri de a nu se recunoaste niciun fel de studii superioare in primar si prescolar.
Nu s-a opus la incadrarea ca ,,profesor S,, a niciunei categorii fiindca un asemenea amendament nu a fost facut.
Erau altii datori sa faca aceste amendamente care nu erau angajatorii si nici reprezentantii executivului. Nu le-au facut.
c)Ne asteapta cateva saptamani grele pt a vedea cum va iesi OUG40. Ne mai asteapta 1 – 2 ani grei pana ce vor iesi noile legi si grile de salarizare.
Din interventiile catorva deputati a reiesit ca se ia in calcul ca sa nu se ia in considerare la salariu studiile (nici chiar cele PIPP) si ca toti din primar si prescolar sa avem salariu dupa munca prestata (care in opinia lor este mai usoara decat la gimnaziu). Cativa deputati au spus clar ca cine vrea sa fie platit ca profesor sa treaca la gimnaziu (se referea si la cei cu PIPP). S-a dat si exemplul cu portarul care nu poate fi altfel platit nici daca si-ar lua doctoratul. Lucrul acesta s-a vehiculat si la federatii (mi-l spusesera chiar lideri sindicali in fata).

2.Ce cred eu ca ar fi de facut (parerea mea):
a)Trebuie in primul rand sa manifestam unitate si sa vorbim pe o voce toti cei din primar si prescolar. Ne poate insa face sa vorbim pe o voce doar daca avem propuneri care sa favorizeze toate categoriile din primar si prescolar. AGIRo are astfel de propuneri care aduc avantaje pt toate categoriile.
b)De ce ar trebui sa fie solidari cei cu PIPP cu ceilalti? Chiar daca sa presupunem ca OUG 40 ar ajunge in forma profitabila doar pt cei cu PIPP nimic nu garanteaza ca viitoarele legi (care vor fi votate in urmatorii 1-2 ani) nu vor veni cu prevederi dintre cele vehiculate la comisie, unde celor de la PIPP si tuturor cu studii superioare li s-a spus ca daca vor sa fie platiti ca profesori sa treaca la gimnaziu si ca ca toti din primar si prescolar sa avem salariu dupa munca prestata (care in opinia lor este mai usoara decat la gimnaziu). In aceasta varianta celor cu PIPP nu le-ar fi aproape deloc de folos anii de studiu, cu aceasta specialitate nu ar putea preda in gimnaziu. OGU nu rezolva problema pe termen lung mai ales ca nu cred ca va incepe sa isi produca efect mai devreme de 1 ian 2010 (termen care poate fi si el amanat oricand). Doar legea si mai apoi grilele de salarizare pot rezolva problema. Daca suntem multi si uniti contam si ne cresc sansele de succes.
c)De ce ar trebui cei cu studii superioare in domeniul invatamantului sa fie solidari cu cei cu studii superioare –zise ca nu ar fi in domeniul invatamantului?
In primul rand fiindca sintagma ,,studii in domeniu,, ar putea duce la interpretarea potrivit careia nu foloseste facultatea de matematica la orele muzica, romana etc; ca filologia foloseste doar la orele de limba romana, istoria doar la istorie, dreptul doar la ed civica, ASE-ul doar la optionalul de educatie economica, psiho-pedagogia doar la optionalul de consiliere etc. Se poate deci sa nu fie platiti ca profesori S cei care au studii superioare in domeniul invatamantului. Repet, doar daca vom fi solidari si uniti vom conta si ne cresc sansele de succes. Daca fiecare categorie isi promoveaza propriul interes suntem dezbinati, pusi sa aducem argumente unii impotriva cauzei celorlalti sfarsind (este un scenariu posibil dupa ce am auzit la comisie) in a nu isi atinge obiectivele justificate nicio categorie.
3.Cum cred ca ar trebui sa ne manifestam unitatea cei vreo 80 000 din primar si prescolar:
a)Nimeni din primar si prescolar sa nu atace vreodata o alta categorie din primar si prescolar.
b)Sa vorbim pe o voce (la comisie erau doua colege cu PIPP si nu au dorit nimic rau caprei celor fara PIPP – nu stiu insa ce ar fi zis daca li se dadea cuvantul). La comisie nu ne-am facut de ras cel putin contrazicandu-ne. Pe forum nu vad insa ca s-ar fi incetat cu pareri de genul ,,nu cred ca unii colegi ar merita...,,. Daca o categorie spune ca o alta nu ar merita, in mod cert ca vor apare replici care sa aduca deservicii celeilalte.
Vor profita cei care vor putea astfel ,,negocia,, cu o categorie mult mai redusa decat cea ca inseamna 80 000. Altfel contezi daca vorbesti in numele a 3000 -5000 de colegi si altfel cand vorbesti in numele a zeci de mii.
4.Scenarii posibile:
a)Varianta ideala: federatiile sindicale sa uzeze la modul serios de influenta lor in favoarea celor din primar si prescolar (fara sa mimeze) si sa obtina:
-in 3 saptamani modificarea OUG 40 in varianta convenabila tuturor categoriilor
-in paralel sa avem declaratii publice ferme, dovada scrisa si dovezi concrete punctuale ca nu cedeaza in noile legi si grile la aceste prevederi convenabile pt toti din primar si prescolar
-In acest caz AGIRo (monitorizand acest sprijin si rezultatele obtinute) poate lua ori decizia de a recomanda membrilor una sau alta dintre federatii fie sa le multumeasca tuturor (daca vor dovedi toate aceeasi determinare) si sa incheie protocoale firesti de colaborare cu aceea/acelea care vor dori si o/le vom dori.
b)Varianta nr2:
-daca federatiile nu vor reusi sa obtina o OUG convenabila tuturor in urmatoarele saptamani, ar trebui ca imediat toti/multi din primar si prescolar sa depunem in 15 iunie la contabilitatea scolii o cerere prin care sa anuntam ca nu mai platim cotizatia de 1% sindicatului. In acest caz, conform legii va trebui –pt a ni se aplica toate prevederile favorabile obtinute prin actiune sindicala- sa platim doar 0,5% catre ISJ-uri.
Aceasta va fi o dovada ca nu glumim si ca suntem uniti.
Sper ca atunci federatiile sindicale ne vor lua in serios. Daca ne vor lua in serios, la congresul al XXX-lea al AGIRo din 27-30 august 2009 putem lua decizia de a redeveni cotizantii lor. Daca nu ne vor lua in serios putem atunci la congres sa decidem sa facem sindicate separate si o federatie. De la congres putem deja sa plecam cu statute model sau chiar gata facute pt fiecare judet/sector in parte si cu lectia procedurii bine invatata de la juristi. A infiinta un sindicat sau federatie este mult mai simplu decat o asociatie. In plus din luna urmatoare iti intra constant cotizatii in cont din care iti poti permite avocati, telefoane, deplasari. Si pana acum cei din AGIRo am apartinut unui sindicat. Prea des insa nu am simtit ca ar fi sindicatul nostru.
Apropo, nu cred (personal) in procese care privesc ceva ce tocmai se legifereaza. Exemplul este cu legea cresterii salariale cu 50%. Chiar daca sindicatele au castigat intr-o prima faza, nimic nu a oprit guvernul sa adopte o alta OUG de data aceasta fara viiciile de procedura din prima OUG. Nu cred nici ca pot castiga pe tema ca as fi discriminat cand legea nu prevede ca angajatorul trebuie sa ma incadreze la nivelul respectiv. Poate gresesc si in acest caz socotiti ca nu am spus nimic. Daca este o cale viabila o voi sprijini.

Sper inca sa reuseasca varianta ideala amintita mai sus, dar trebuie sa avem in vedere si celelalte variante de rezerva. Sper in aceasta varianta ideala si fiindca sunt gata sa accept ca ceea ce mie mi-a parut lipsa de sprijin ferm din partea federatiilor sa fie o gresita peceptie a mea.

In zilele urmatoare ma voi consulta cu conducerea AGIRo de la nivel national dar si din teritoriu asupra deciziilor urmatoare si continuam sa adunam semnaturi pe petitia AGIRo. Evenimentele sunt in desfasurare. Nu a fost nimic castigat si nimic pierdut definitiv. A fost in 19 mai o etapa din care am inceput sa ne cunoastem pe cine ne putem baza. Viitorul imediat ne va duce deja certituni temporare, iar urmatorul an certitudini pe termen lung.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu